top of page

Varkensstal Nederland

Met 300 varkens per vierkante kilometer heeft Nederland de hoogste concentratie vleesvarkens ter wereld. In de provincie Noord Brabant leven de meeste varkens, de provincie telt gemiddeld 1.220 varkens per km2. De concentratie is het hoogste in De Peel regio, een grensgebied in Noord Brabant en Limburg, daar leven bijna 3000 varkens per vierkante kilometer.

 

Maar, waar zijn al die varkens dan? En hoe ziet een gebied er uit waar meer varkens dan mensen leven? Hoe ziet een boeren bedrijf er anno 2021 uit?

Met deze vragen ging ik op pad en fotografeerde ik 'Varkensstal Nederland'. 

stal10.jpg
stal30.jpg

Werkwijze en motivatie. 

De intensieve veehouderij speelt zich letterlijk af achter gesloten deuren. Dit maakt het lastig voor de consument om zich te verdiepen in de totstandkoming van varkensvlees. Aan de andere kant maakt het hen juist gemakkelijk om zich niet te verdiepen in de varkenshouderij. Je ziet ze immers nooit. 

 

Door alle varkens stallen in Nederland te fotograferen hoop ik de stenen gebouwen uit de anonimiteit te halen en de consument mee te nemen en nieuwsgierig te maken in de gesloten wereld van de varkenshouderij.

In 2021 ben ik begonnen met fotograferen van alle varkensstallen in de Gemeente Venray, daarna fotografeerde ik de stallen in de Peel Regio en momenteel ben ik bezig met de rest van Noord-Brabant. Vervolgens zal ik de stallen in Limburg en Gelderland fotograferen en waarna de rest van Nederland volgt. 

Naast het fotograferen van de stallen registreer ik alle sporen die wijzen op de aanwezigheid van miljoenen varkens. 

 

Dit is een lopend project, houd de website in de gaten voor regelmatige updates. Voor tips, vragen, een samenwerking, feedback of iets anders kunt u contact opnemen. 

Bent u varkenshouder of op andere wijze betrokken bij de sector? Lees hier meer. 

Varkensstal Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Betty Kruit en de stichting die zij na liet, Oog op de Natuur. Klik hier voor meer informatie. 

stal15.jpg
stal03.jpg
bottom of page