top of page

Statement Varkensstal Nederland

N.a.v de publicatie in de NRC en een aantal reacties die ik daarop ontving leek het mij van toegevoegde waarde om een kort statement te publiceren. 

Ten eerste wil ik benadrukken dat ik voor dit project, maar ook in het algemeen, nooit zonder toestemming een erf zal betreden om mijn foto's te maken. 

Daarnaast doe ik mijn uiterste best om alle bedrijven dusdanig te anonimiseren dat de foto's niet te herleiden zijn naar een adres. Ook doe ik mijn best om het woonhuis niet in beeld te brengen. Het gaat mij om de stallen, de bedrijven. 

Mijn project is gericht op de consument, niet op de boer. Hoewel je natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam moet scheren is de boer, in mijn ogen, niet schuldig aan de huidige staat van de intensieve veehouderij. Als er een schuldige is dan zijn dat de consumenten, de banken, de supermarkten, het beleid en de grootverdieners in de agrarische sector. Niet de boeren.

Het enige dat ik op zou willen merken is dat veel varkenshouders de huidige manier van varkenshouderij blijven verdedigen. Ik begrijp dat ze trots zijn op hun manier van produceren maar zolang je het blijft verbloemen en doet alsof wij het in Nederland uitmuntend doen, veranderd er niets. De consument zal dan blijven kiezen voor het goedkopere product. Op die manier moeten boeren het met minimale marges blijven doen. Ik wil de consument informeren, of op zijn minst nieuwsgierig maken zodat ze zich gaan verdiepen in het vlees dat ze kopen. 

Bent u varkenshouder of heeft u een andere connectie met de sector? Ik ga graag met u in gesprek. Email mij op sabinegrootendorst0@gmail.com

#09.jpg
#324.jpg
bottom of page